Закваску потрібно зберігати в холодильнику — там вона «спить», і всі процеси в ній сповільнюються.
Підготовка закваски перед випічкою хліба
За три дні до випікання закваску потрібно «розбудити»:
-
Банку із закваскою ставимо в тепле місце, даємо їй зігрітися приблизно 1 годину.
-
Додаємо рівні частини кефіру (простокваші, йогурту) та пшеничного чи житнього борошна (залежно від виду закваски), щоб загальний обсяг доданого складав приблизно 1,5 мірної склянки.
-
Добре розмішуємо без грудок і залишаємо в теплі на 3–4 години, щоб переконатися, що закваска «ожила» й почала підніматися, хоч і повільно. Як тільки процес підйому починається — прибираємо закваску назад у холодильник на добу.
На наступну добу повністю повторюємо процедуру і знову ставимо в холодильник.
На третю добу робимо таку ж підгодівлю, але залишаємо закваску на столі довше. Вона має активно заграти й піднятися до краю банки. Тоді її перемішуємо й даємо знову піднятися. Це можна зробити кілька разів.
Після цього беремо потрібну кількість закваски для тіста, а решту зберігаємо в холодильнику до наступного використання.

Немає коментарів:
Дописати коментар